Eén test kopen om een familie te winnen

Het wordt steeds meer gedaan: DNA testen afnemen. We hebben het dan hier niet over testen die in het ziekenhuis worden afgenomen, maar testen die gemakkelijk, zelf, gedaan kunnen worden. Inderdaad! DNA testen vanuit huis. Er bestaan verschillende soorten DNA testen die allemaal net een andere link tussen mensen kunnen aantonen. In deze blog is te lezen welke er zijn en hoe een DNA test werkt.

De werking

Een kind erft DNA vanuit de eicel van de moeder en de zaadcel van de vader. Een persoon is dus opgebouwd uit twee helften, één helft van één ouder. Bij DNA testen worden de cellen van iemand gebruikt. De benodigde data komt bijvoorbeeld uit bloed, een stukje huid of wangslijmvlies. Deze cellen geven weefsel, waar DNA dan wordt uit gehaald. Voor de testen wordt het DNA van twee personen vergeleken. Hierbij kan er naar verschillende eigenschappen gekeken worden. De resultaten geven aan of de personen familie van elkaar zijn. Dit is niet alleen leuk om te weten. Het kan iemand ook een hele (biologische) familie geven, waarvan zij het bestaan misschien niet eens wisten.

DNA testen kunnen worden afgenomen voor de gemoedsrust van iemand, maar ook voor juridische redenen. Hiervoor kan er een rechtsgeldige variant besteld worden. De uitslag van deze variant kan worden gebruikt in een juridische procedure of rechtszaak. Bij een rechtsgeldige DNA test wordt de test afgenomen door een derde partij, zoals een dokter of verpleegkundige. Op deze manier kan de uitslag niet gemanipuleerd worden.

Vaderschapstest

Een vaderschapstest duidt aan of een man de biologische vader van het kind is. Het geeft antwoord op twijfels over vaderschap, maar wordt daarnaast vaak afgenomen bij echtscheidingen, kinderalimentatie, erkenning, gezinsherenigingen, voogdij of erfenissen.  

De test kan ook prenataal gedaan worden. Dit is mogelijk vanaf de negende week van iemands zwangerschap tot het einde ervan. Om DNA te verzamelen van de test wordt er bloed afgenomen bij de moeder en wangslijm van de man. Wangslijm heeft veel DNA materiaal, wat op een gemakkelijke manier vergaard kan worden. Een prenatale vaderschapstest is volledig ongevaarlijk voor de ongeboren baby.

Y- chromosoomtest

Het Y-chromosoom wordt door de mannelijke kant van de familie doorgegeven. Het chromosoom wordt doorgegeven van vader op zoon. De Y-chromosoomtest kan dus de uitslag geven over twee mannen familie zijn van elkaar. Deze test is goed te gebruiken als een vermeende vader niet mee wil werken, maar een man uit zijn familie wel. Door DNA te gebruiken van een oom, broer, opa of neef van de vaderskant kan er bepaald worden of de twee mannen familie zijn.

Broer/zustest

Er bestaan DNA testen om erachter te komen of twee mensen broer of zus zijn. Hierin wordt een verschil gemaakt tussen een volle broer en zus, dus met twee biologische ouders, of een halfbroer/halfzus. Bij deze tweede test is er al duidelijk dat twee mensen een andere ouder hebben en kan er gekeken worden of de andere ouder wel hetzelfde is.

Berichten gemaakt 33

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven