Start je eigen moestuin

Sinds de start van de corona crisis ben in veel meer thuis geweest. Dit gaf ik eerste instantie de mogelijkheid om lang uitgestelde plannen tot uitvoering te brengen. Zo had ik de zolder al in jaren niet meer opgeruimd en woekerde het onkruid in de achtertuin. Dit zijn meestal niet klusjes waar ik zin in heb en zodoende kwamen deze ergens onderaan de agenda te staan. Eerlijkheidshalve is de zolder een jaar later nog steeds nog volledig opgeruimd, maar de achtertuin staat er wel weer tiptop bij. Zo heb ik zelfs een eigen moestuintje aangelegd. Ik heb zelf geen groene vingers en geen ervaring met tuinieren. Toch bleek het niet een te ingewikkelde klus. In deze blog geef ik tips op je eigen moestuin aan te leggen.

Temperatuur

Ik mijn grote enthousiasme, en eigenlijk ook mijn enorme onwetendheid over tuinieren, was ik al snel aan het dromen over de mango’s en bananen die ik in mijn eigen achtertuin wilde gaan groeien. Mijn enthousiasme werd al snel een halt toe geroepen toen is las dat planten die normaliter in tropische temperaturen groeien, een extreem lage kans hebben om in lage temperaturen vruchten te gaan producten. Daarnaast bleken de mango- en bananenbomen ook iets groter dan ik in eerst instantie had ingeschat. Zodoende begon mijn zoektocht naar planten die wel onze Nederlandse temperaturen kunnen overleven. Zo las ik dat bieten, wortelen en rucola goed tegen koudere temperaturen kunnen. Zelf ben ik geen enorme fan van bietjes, maar mijn moeder wel. Zodoende ben ik toch in mei gaan zaaien voor de bieten. Vervolgens had ik tot mijn verbazing begin oktober de meest prachtige bietjes. Ik heb er zelf ook een paar voor een prakje gebruikt en de rest heb ik naar mijn moeder gebracht. Vind je het leuker om kruiden te groeien? Kies dan bijvoorbeeld voor salie, munt en tijm.

Insecten en vogels

Ik kan uit ervaring spreken dat het zeer frustrerend is als je zoveel moeite doet om je eigen groenten te produceren en deze vervolgens door beestjes worden opgegeten. Zodoende is het wel belangrijk om hier maatregelen tegen te treffen. Je wilt hier echter geen chemicaliën hiervoor gebruiken. Zo heb ik voor mieren bestrijden ervoor gekozen om aaltjes tegen mieren in te zetten. Daarnaast spelen ook vogels een rol in het tenietgaat van mijn groenten. Zodoende heb ik nu een net opgehangen waardoor grote vogels niet meer in direct contact met de groente kunnen komen.

Berichten gemaakt 20

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven